HESKE - sivusto

Heske

Mietelmiä yhdestä jos toisestakin asiasta - sivu 2


Ankh-Morporkin Oopperatalo

27.7.2016

Innostuin suunnittelemman kaupungin Oopperatalon kunnolla nähtyäni Pariisin Oopperatalon halkileikkauksen pienoismallina. Itse talo piti tietenkin ensin rakentaa huoneita ja muuta rekvisiittaa myöten valmiiksi. Ja tähän meni muuten kauan eikä halkileikkaus ole vielä valmis.


Lue tarkemmin Kiekkomaailma-sivulta.


Ensimmäinen kuvituskuva

31.5.2016

Vihdoin olen saanut valmiiksi ensimmäisen kuvani Pratchettin Kiekkomaailman kaupunkinäkymistä. Tosin se ei ole alunperin tarkoittamani kuva, siihen kun pitää tehdä vielä paljon ihmisiä, peikkoja, kääpiöitä ja eläimiä. Tämä kuva syntyi toista tarkoitusta varten, aion nimittäin tehdä itselleni Ifolor-kirjan projektin dokumentoimiseksi. Tai ehkä tulen tekemään useammankin kirjan - ennustaminen on vaikea juttu, suunnitelmat tuppaavat muuttumaan aikaa myöten.


Lue tarkemmin Kiekkomaailma-sivulta.


Onpa joella kokoa

23.11.2015

Joskus aikoja sitten tulin lukeneeksi Amazon-joesta. Siinä sanottiin Amazonin olevan tulvakaudella jopa 50 kilometriä leveä, siis kuin matka Porvoosta Helsinkiin! Tämä on kauan kiehtonut mielikuvitustani, mutta pelkkä luku ei kuvaa asiaa kunnolla - ainakaan minulle. Tarvitsin tässä taukoa muista hommistani ja niin sain päähäni yrittää kuvittaa tuota vertailua.

Useimmiten kartat esittävät maailmaa Mercatorin projektiolla kuvattuna, jossa suunnat ovat oikein. Tämän käyttö juontaa merenkulusta, johon se sopiikin erinomaisesti. Se ei kuitenkaan sovi vertailuun, sillä pinta-alat ovat virheellisiä, erityisesti kun vertailtavat alueet ovat erikokoisia. Valitettavasti ehdin tehdä kuvan lähes valmiiksi ennen kuin tajusin tämän. No, aloitin alusta, ja päänvaivaa tuottikin keksiä miten saada kaksi niin erilaista aluetta kuin Etelä-Amerikka ja Suomi vertailukelpoisiksi. Google Earth -ohjelmasta sain sitten vihdoin avun. Se esittää maailman pallopinnalla, joka on tietysti todellinen muoto. Sopivasti vääntelemällä ja muokkaamalla Mercator-projektiota homma onnistui. Tosin kuva ei ole mitenkään tieteellisen tarkka, se olisi jo ollut kohtuuton työ.

Kuvassa Brasilian rannikko ja joki sinisellä viivalla, Suomi pohjakarttana. Amazon on todella niin valtava, että meni jonkin aikaa käännellä kuvaa ymmärrettävään muotoon. Joen suusta ei juuri ole päästy yhteisymmärrykseen, toiset katsovat kuvan alemmat punaiset pisteet kuuluvan meren lahteen ja saaristoon, toiset itse jokeen. Lisäksi Amazon on kaikkea muuta kuin helppo määritellä, se kun muodostuu loputtomista luonnollisista kanavista, haaroista ja sivujoista. Kuvassa ei ole kuin pieni osa näistä.

Joen alajuoksu on täynnä saaria, joista suurin, Marajó, on pinta-alaltaan hiukan suurempi kuin Tanska. Vasta kuvan Vaasa-Joensuu -linjan yläpuolella joki alkaa muistuttaa jotain, jota Suomessa ymmärretään joella. Siitä onkin joen lähteille enää reilut neljä kertaa Hanko-Utsjoki -matka. Tämä alkulähde on Perun Andeilla noin 160 kilometrin päässä Titicaca-järvestä 5 250 metrin korkeudella.


Kaupunki kaipaa kansaa

11.5.2015

Terry Pratchettin Kiekkomaailma on ollut jo pitkään harrastukseni. Erityisesti sen suurin kaupunki Ankh-Morpork. Aikomuksenihan on kuvittaa näitä juttuja, ennen kaikkea kaupungin näkymiä.

Siihen tarvitsen myös ihmisiä - ja fantasiasta kun puhutaan, niin myös erinäisiä muita hahmoja, peikkoja, kääpiöitä ynnä paljon muuta. Ja tietysti hahmojen täytyy olla kolmiulotteisia voidakseni sijoittaa ne kaupungin kaduille. Valmiita juttuja kyllä on saatavilla, mutta ne ovat järjestään liian raskaita ohjelmani käsitellä. Varsinkin kun yhteen kuvaan saattaa tarvita parikin sataa tyyppiä...

Ensimmäinen 3D-hahmoni on nyt valmis. Kyllä kestikin tekeminen! Kolmiulotteisen ihmisen väsääminen ei olekaan mikään pikkujuttu.

Lue tarkemmin Kiekkomaailma-sivulta.


Eloa patsasteluun

17.12.2014

Etsin yhtä suurempaa projektia varten Leonardo da Vincin kokokuvaa netistä. Arvatkaa vain löytyikö. Kaikenlaisia rintakuvia kyllä on, myös herran omakuvia. Ilmeistä päätellen taisi olla aika yrmy mies, mutta ehkä sellainen monilahjakkuus vetää vakavaksi...

Wienin Künstlerhausin portaikosta löytyi von Aspernburgin veistämä patsas, joka sopi täydellisesti haluamaani tarkoitukseen. Paitsi, että se on patsas. No, mielikuvitusta peliin, olenhan kiinnostunut kuvamanipulaatioista muutenkin. Ensin piti etsiä kuvaa parrakkaasta herrasta, joka muistuttaisi da Vinciä edes jotenkin. Sellainen löytyi vaikka naamaa pitikin väännellä reippaasti ennen kuin sopi da Vincin patsaaseen. Vääntelin siis kuvan naamaa enkä omaani :D

Patsaalla näytti olevan harteillaan jonkinlainen turkki, joka vaikutti lampaalta. En ole turkkien asiantuntija, mutta projektini kannalta sillä ei ole väliäkään. Siispä googlettamaan turkkeja. Löysin hyvän selkäotoksen, jollaista oli helppo muokata tarkoituksiini sopivaksi.

Loput vaatetuksesta tuottikin päänvaivaa. Da Vincihän eli vuosina 1452 - 1519, joten oikea aikakausi oli keskiajan loppu, noin suunnilleen. Netissä on paljonkin kuvia aikakauden vaatetuksesta, mutta valitettavasti enimmäkseen kuninkaallisista ja muista ylimyksistä. Leonardo tuskin pukeutui kuin kuningas vaikka olikin hyvä ystävä Ranskan Frans I:n kanssa.

Vanhojen valokuvien värittämiseen käytetään melko yksinkertaista tekniikkaa, jossa tehdään väripinta väritettävän osan päälle ja lisätään läpinäkyvyyttä. Etsin siis keskiaikakuvista aikakauteen sopivia vaatetuksen värejä, vaikka asu ei saisikaan näyttää liian köyhältä, da Vinci oli melko varakas mies aikoinaan. Tasainen väripinta on tylsä vaikka patsas näkyykin läpi, joten kumitin sekä valoisia että varjoisia kohtia lisätäkseni läpinäkyvyyttä. Tämä toimii hyvin vaalean patsaan kanssa.

Lopputulos ei ole täydellinen, mutta riittävän hyvä tarkoitukseeni. Se on kuitenkin paras suoritukseni kuvamanipulaation saralla tähän asti, patsaan herättäminen eloon.Vanhemmat jutut:  1 2 3 4 5 6 

 
 
© Heikki S. Kekki 2017