HESKE - sivusto

Heske

Mietelmiä yhdestä jos toisestakin asiasta - sivu 4


Tiesitkö tämän Iranista

25.12.2012

Särö 21Vastikään ilmestyneen Särö-lehden teemana on Iran. Tuo islamin ja arabien sotaisa roistovaltio - ainakin länsimaisen median mukaan. Pahemmin eivät ennakkoluuloni, mukatietoni ja uutisointi olisi voineet johtaa harhaan, lehteä lukiessani käsitykseni Iranista ja iranilaisista meni uusiksi.

Matkalla


Aloitin lukemisen kiinnostuneena maasta ja etenkin ihmisistä, joista en paljon tiennyt. Ensimmäinen kolaus mukatiedoilleni tuli Silvia Hosseinin matkakertomuksesta: "Monet suomalaiset ihmettelevät Iranin-vierailujani, koska luulevat Iranissa olevan vaarallista tai vähintäänkin jännittävää, minkä tosin luulen johtuvan siitä, että he sekoittavat keskenään Iranin ja Irakin, jossa on sodittu viime vuosina vähän väliä, kun taas Iranissa viimeksi heinäkuussa 1988." Siis yli 24 vuotta sitten! Uutisoinnin perusteella olen luullut asian olleen aivan toisin, mutta olen tainnut sortua tuohon Hosseinin esittämään sekoittamiseen. Mitähän muuta olen mielessäni mahtanut sotkea?

 Länsimaissa tuntuu olevan vallalla käsitys, jonka mukaan islam on yhtä kuin arabit. Kuitenkin vain joka viides islaminuskoinen maailmassa on arabi(1) ja Iranissa arabeja on 2% väestöstä(2). Enemmistön muodostavat persialaiset, joita on 61%(2). Maan virallinen kielikin on persia, arabialaisilla kirjaimilla kirjoitettuna. Islaminuskoisia maassa on kuitenkin 98%(3). Mainittakoon, ettei Iranista ole saatavissa virallisia tilastoja, eri lähteissä luvut on arvioitu eri suuruisiksi. Tässä esittämäni luvut antavat silti jonkinlaisen käsityksen asiasta.

 Persia-nimityskin tulee kreikkalaisilta, iranilaiset ovat itse käyttäneet maastaan Iran-nimeä sassanidien kaudesta alkaen, jo vuodesta 226(4). Sivumennen sanoen Iranin kulttuuri on maailman vanhimpia ja maa on ollut valloitettuna milloin kenenkin toimesta useammin kuin jaksan laskea.

 Toinen kolaus tiedoilleni tuli sekin Hosseinin artikkelista: "Iranilaiset rakastavat amerikkalaista viihdettä ja amerikkalaisia tuotteita. Vastoin länsimedian luomaa kuvaa, heillä ei yleisesti ole mitään Yhdysvaltoja vastaan muutenkaan." Voisinko tämän pahemmin erehtyä? Eräiden ääriryhmittymien johtajien lausuntoja olen kuvitellut joksikin yleiseksi mielipiteeksi islamilaisissa maissa! Internetiä selatessa on hyvä käyttää Internet-lukutaitoa, siellä kun on juttuja laidasta laitaan eivätkä kaikki perustu tosiasioille. Huomaan, että media-lukutaidoissani on parantamisen varaa. Toisaalta, jos kaikkien uutisten taustat pitäisi tarkistaa, ei aika riittäisikään muuhun...

 Tämän jälkeen keskityin lehteen aivan uudella tavalla. Iran-numero taitaakin olla ensimmäinen Särö, jonka olen lukenut kannesta kanteen, runot mukaan lukien. Siitä huolimatta, että olen ollut jollain lailla mukana Särö-puuhissa noin kuusi vuotta.

 Hosseinin matkakertomus on kaikkiaan mielenkiintoista luettavaa. Hän kirjoittaa hyvin, osaa luoda tunnelmia eikä peittele ikäviäkään asioita. Kuvitus tuo juttuun vielä oman ulottuvuutensa.

Ryöpytystä


V.S.Luoma-ahon essee Reza Negarestanin kirjasta Cyclonopedia ja Kimmo Kallion esittely tästä salaperäisestä epähumanisti-filosofi-kirjailijasta saivat aivoni heittämään lähes häränpyllyä. Mitä ihmettä tämä on: "Kirjallisuuspiirit kummastelivat teoksen kummaa teoriafiktioksi nimettyä genreä; filosofit hämmästelivät fiktiivisen, paikoin lähes höyrypäiseltä vaikuttavan kirjoittajan tarkkanäköisyyttä." (Kallio) ja "Cyclonopediassa myytit ja salatieteet ovat aivan yhtä totuusarvoisia kuin aidotkin tieteet." sekä "Tämä ihmisnäkökulmasta irrottautuminen liittää Negarestanin teoksen spekulatiivisen realismin filosofiseen suuntaukseen." (Luoma-aho).

 Tämä vaatii jo suomentamista (Sivistyssanakirja, Weilin+G??s 1989):
- spekulatiivinen: mietiskelevä
(WSOY:n Isossa Tietosanakirjassa mm. kokemuksesta piittaamaton tai hypoteesien [=olettamuksien] varassa oleva ajattelu)
- realismi: tajuavasta subjektista [=havainnoijasta] riippumaton todellisuus
- filosofia: kaiken alkuperusteita tutkiva yleistiede

 Siis: olettamuksien varassa olevan riippumattoman todellisuuden alkuperusteiden tutkimista; vielä lyhyemmin: oletetun todellisuuden perusteita. Silkkaa tieteiskirjallisuutta, mutta "filosofinen suuntaus"? Niinkuin eivät jo "tavalliset" filosofitkin sekoittaisi tarpeeksi meidän pienten ihmisten ympyröitä.

 Jokainen lukekoon itse, artikkelit ainakin, jos nyt ei Cyclonopediaa. Kaikkiaan tähän on vaikea sanoa mitään, lainaan Luoma-ahoa: "Mutta ainakaan minua on enää turha tulla syyttämään, jos Cyclonopedia on mielestäsi tekotaiteellista itsetyydytystä ja silkkaa höyryävää kusetusta."

Arki ja taide


Lehdessä esitellään lyhyesti Zoya Pirzad, kotimaassaan suosittu ja palkittu kirjailija, kääntäjäkin. Hänen teoksiaan on myös käännetty useille kielille. Viehätyin suuresti hänen novellistaan Eri paria. Harvoin törmää niin lämpimään ironiaan. Aivan. Ironia käsitetään helposti kylmäksi, jopa tylyksi, mutta Pirzad kirjoittaa syvän lämpimästi ja hän nauraa sisäänpäin, yhtä lämpimästi.

 Valokuvaaja Shadi Ghadirianin upeissa kuvissa esittäytyy iranilainen nainen (mm. kansikuva), nykyaikaisena vanhoillisessa ympäristössä. Ghadirianin kuvissa on paljon tällaista vastakkainasettelua, hyvin tehokasta varsinkin näin länsimaalaisen silmin. Hänen teemojaan ovat myös väkivalta ja sota, joita hän käsittelee ikäänkuin yleismaailmallisina ilmiöinä.

 Paula Hotti esittelee artikkelissaan Robert Byronin teoksen The Road to Oxiana. Se on kuvaus Byronin ja Christopher Sykesin matkasta tutustumaan Oxus-joen alueen arkkitehtoniseen historiaan. Byron tunnettiin kärkevistä mielipiteistään eikä niiltä vältytä tässäkään teoksessa. "Byronin kuvaukset Persian rakennustaiteesta ovat kuin ne tuhansista pienistä paloista kootut koristeelliset, ylimaallisen kauniit mosaiikit, joista hän kirjoittaa. Vastapainona tälle arkkitehtonisen sanaston rikkaudelle ja paikan tunnun maalailulle toimivat kuitenkin Byronin pilkalliset huomiot kanssaihmisistään sekä ympäröivästä poliittisesta tilanteesta."

 Mainittakoon vielä Sanna Saastamoisen pohdinnat iranilaisesta taiteesta. Vaikka Saastamoinen keskittyy taiteen historiaan - ja nykypäiväänkin - onnistuu hänen kertoa Iranin historia siinä sivussa lyhyesti ja ytimekkäästi.

Osta, osta


Lehdessä on muutakin luettavaa kuin edellä esitetyt. Runot muun muassa ovat mielenkiintoinen kurkistus iranilaisuuteen. Itseään kunnioittaviin kirjakauppoihin ja kirjastoihin Iran-numero ehtii vasta alkuvuodesta, mutta sitten onkin aika käydä siihen käsiksi. Parasta tietysti on tilata Särö (mainos, mainos) :)

(1) Wikipedia/Islam (suomeksi, http://fi.wikipedia.org/wiki/Islam)
(2) Wikipedia/Iran/Demographics (englanniksi, http://en.wikipedia.org/wiki/Iran#Demographics)
(3) Wikipedia/Iran/Religion (englanniksi, http://en.wikipedia.org/wiki/Iran#Religion)
(4) Wikipedia/Sassanidit (suomeksi, http://fi.wikipedia.org/wiki/Sassanidit)


Maailmanloppu myöhässä?

24.12.2012


On se kumma, ettei nykyään voi luottaa mihinkään! Maailmanlopun piti tulla kolme päivää sitten - ja tässä sitä vaan näpytellään tätä maailmanlopun vehjettä...

"Uskomus siitä, että 13 baktunin eli noin 5000 vuotta kattavan ajanjakson päättyminen olisi muinaisten maya-intiaanien mielestä tarkoittanut maailmanloppua, on Kettusen (= professori Harri Kettunen, Helsingin yliopisto) mukaan lähtöisin vuodelta 1966 tutkija Michael Coen The Maya -teoksesta. Kettusen mukaan vanhoissa maya-kirjoituksissa ei tällaisesta puhuta.
-Mayakalenterissa siirrytään 13. baktunin j?lkeen 14. baktuniin, eli maailma ei lopu siihen."
(Uusi Suomi 12.12.2012)No, salaisuus taitaakin piilotella ihan arkipäiväisessä syyssä kuten kuvasta näemme.

Niin tai näin, elämä maailmanlopun jälkeen on hyvä syy kirjoitella tänne pitkästä pitkästä aikaa. Muut asiat ovat pitäneet meikäpojan puuhassa, joten saapa nähdä miten jatkossa käy.


Neiti Maplen toinen juttu

23.9.2011

Sattuipa käteen hauska kirja, Leonie Swannin Ihmissutta ken pelkäisi (WSOY 2011).

Tarina kertoo lampaista, jotka ratkovat mysteeriä. Nimestään huolimatta kyseessä on lähinnä dekkari, jonka yhtenä "päähenkilönä" on älykkölammas neiti Maple!

Irlantilainen lampuri Rebecca on vienyt isältään perinnöksi saamansa lauman Ranskaan, valtavan linnan kupeeseen. Aivan liian lähellä kohoaa metsä, josta löytyy pedon kammottavasti raatelema kauris. Pian alkavat kiertää huhut, joiden mukaan ihmissusi on ollut asialla. Kuin vahvistuksena huhuille linnan yleismies ammutaan hopealuodilla.

Kaiken muun harmin lisäksi Rebecca on saanut riesakseen Tarot-korteista ennustavan äitinsä. Lampaita taas auttaa eteenpäin kyseisten korttien syöminen. Vaan mikä kortti milloinkin olisi syötävä? Lampaita myös hermostuttaa paikalla jo aiemmin ollut muukalaislammas, joka ei kiinnitä niihin mitään huomiota, seistä törröttää vain paikallaan itsekseen mutisten, ja jota ei ollut enää vuosiin keritty. Viereisen aitauksen hullut vuohet ajoittain auttavat ajoittain sekoittavat lampaiden pohdintoja.

Lampaiden ajatusten seuraaminen on kiehtovaa luettavaa ja tämä riemastuttava logiikka vie lampaat kekseliäisiin - joskaan ei välttämättä oikeaan osuviin - ratkaisuihin. Swann tavoittaa muhkeasti lampaiden villavan maailman, jossa rehusanko on täysin vastustamaton, pelätään eläinlääkäriä piikkeineen ja tehdään yllättäviäkin johtopäätöksiä ihmisten touhuista. Tyylillisesti Swann menee jonnekin Douglas Adamsin ja Terry Pratchettin suuntaan. Parodia ja satiiri eivät kuitenkaan ole selkeästi esillä, enemmänkin syvällä pinnan alla. Teksti on pehmeätä, ymmärtävää.

Kirja on jatko-osa aiemmin ilmestyneelle lammasdekkarille Murha laitumella.


Puisto loistossaan

29.7.2011

August Eklöfin puistosta on tullut Länsirannan kaunistus. Puisto on niin rehevä, että tuskin uskoo suomalaiseksi.

Tässä vielä lähempää kukkien loistoa.


Ensimmäinen kuvakirjani

31.7.2010

Mainitsin jo huhtikuussa Berliinistä palattuani, että minulla oli suunnitelmia ottamieni kuvien suhteen. Nyt nuo kaavailut ovat toteutuneet. Sain vihdoin valmiiksi ja teetettyä ihka oikean kuvakirjan! Tämän mahdollisti nykyaikainen tulostuspalvelu eli tässä tapauksessa Ifolor-niminen firma. Käykäpä tutustumassa. Valitsemassani kirjatyypissä on se hienous, että sidonnan ansiosta kirja avautuu keskeltä täysin tasaiseksi, kuten ensimmäisestä kuvasta voi todeta.Kirjan suunnitteluun käytin Ifolorin omaa Designer-ohjelmaa. Se ei ole mikään aito taitto-ohjelma, mutta harrastelija tekee sillä hyvinkin kirjan. Huono puoli on siinä, ettei ohjelmasta pysty tulostamaan vedosta.Vanhemmat jutut:  1 2 3 4 5 

 
 
© Heikki S. Kekki 2017