Heske

Kuvakatselmus Berliinistä

Kuvan saat suuremmaksi klikkaamalla sitä. Avautuvan kuvan myös suljet klikkaamalla.

Berliinin tunnuksia

Reissuilla ollessani en välttämättä hae tyypillisiä nähtävyyksiä, vaan ennemminkin etsin elämyksiä, tunnelmaa, jotain erikoista. Tähän on silti laitettava ainakin nämä kuvat, ne kun ovat kaupungin tunnuksia.
Ensimmäinen on tv-torni eli Fernsehturm, toinen Brandenburgin portti, kolmas Unter den Linden -katu ja neljäs Voitonpylväs eli Siegessäule.

Fernsehturm - televisiotorni

Tämä vuonna 1969 valmistunut entisen DDR:n eli kotoisammin Itä-Saksan ylpeys näkyy joka puolelle Berliiniä. Jopa siinä määrin, että joutuu tekemään töitä, jos ei halua sitä joka kuvaan. Seuraavassa torni on kuvattu eri puolilta kaupunkia.
Viimeisessä kuvassa on 30 metriä korkea teos Molecule Man ja taustalla Berliinin ensimmäiseen metroon liittyvä silta, Oberbaumbrücke.

Katunäkymiä

Berliinit kadut ovat hyvin erilaisia rakennuksiltaan. Vanhaa ja uutta löytyy joka paikasta. Kadut ovat myös enimmäkseen väljästi rakennettuja.

Värikkäitä taloja

Julkisivut taloissa on välillä maalattu todella ennakkoluulottomasti. Ainakin näin suomalaisesta näkökulmasta.

Puistoja riittää

Kaupunkikuva on hyvin vihreä. Isompia ja pienempiä puistoja riittää joka puolella. Berliiniläisillä on myös erilainen puistokäyttäytyminen kuin Suomessa. Toisesta ja kuudennesta kuvasta näkyy miten osa puistoa voi olla luonnontilassa. Kolmannessa kuvassa on meneillään puistokaraoke ja neljännessä sekä viidennessä tosi iso kirppari. Ihmiset myös viettävät aikaansa puistoissa ja mm. grillaavat illan iloksi. Niinpä joissakin puistoissa täytyy rajoittaa aktiviteetteja kuten viimeisestä kuvasta ilmenee.

Ei Berliiniä ilman patsaita

Yksi kuuluisimmista patsaista on epäilemättä Brandenburgin portin päällä oleva Quadriga, jossa voitonjumalatar ratsastaa nelivaljakolla. Neptunus-veistos tuntui olevan erityisesti lasten suosiossa (kiipeilytelineenä) ja keisari Fredrik II Suuri ratsastaa edelleenkin. Villimpää hevoslajia edustaa päärautatieaseman Rolling Horse, jonka erikoisuutena on liikkuvia osia.

Berliiniläiset tuntuvat sijoittavan patsaita kaikkialle minne suinkin mahdollista, ei vain kaduille ja puistoihin, vaan talojen katoille, parvekkeille, silloille, seinille, ovien ja ikkunoiden päälle - mikään ei ole mitään ilman veistosta...
Viimeinen teos edustaa hieman järkyttävämpää lajia. Kyltissä lukee: "Züge in das Leben, züge in den Tod, 1938 - 1945, trains to life, trains to death."

Muuta mukavaa

Porvoolaisnäkökulmaakin löytyy, paikallinen Taidetehdas. Vallattu talo, josta löytyy mitä ihmeellisimpiä putiikkeja, metalliveistoksia, klubeja ym. Die Welt -pallo voi viedä 30 ihmistä 15 minuutiksi 150 metrin korkeuteen ihastelemaan näköaloja. (Pankaapa muuten merkille lentolaitetunnus...) Lapset ovat ihastuneet Neptunus-kiipeilyyn, niin kiviset kuin muutkin. Isommille kiipeilijöille löytyy sopiva paikka Böttgerstraßelta. Talo vasemmalla on lisäksi täynnä erilaisia kiipeilyseiniä.
Edullinen näköalapaikka (maksaa kiipeämisvaivan) löytyy Humboldthainista. Vanha ilmatorjuntabunkkeri, josta avautuu huikea näkymä yli Berliinin. Samaisesta puistosta löytyy järeämpi meteoriitin kimpale.
Berliinissä rakennetaan ja remontoidaan muuten jatkuvasti, niin maan alla kuin päälläkin. Kolmannessa kuvassa odotamme metroa Moritz Platzilla - ei tullut. Taitaa tuo suureellinen rakentaminen olla tyypillistä, viimeisessä kuvassa väsätään rekonstruktiota vanhasta kuninkaanlinnasta Spreeinselille (nykyisin Museumsinsel). Tosin vain julkisivut. Sisäpuolesta tulee ihan moderni.
Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka on Sony Center - värivalot ja kaikki! Sieltä vähän sivusta löytyy myös kunnioitettu Albert E. (legoista muuten). Jos tämäkään ei riitä, niin kyllähän villimpääkin menomestaa on saatavilla. Ja kun viimein hätä yllättää, voi varautua törmäämään kapakan vessassa tällaiseenkin peiliin.

 
© Heikki S. Kekki 2017